BM İLE İKTİDAR ANLAŞTI,
KÖYLÜNÜN MERA ARAZİLERİ GÖÇMENLERE VERİLİYOR
ÇÖMEZ: ASIL AMAÇ, TÜRK TARIMINI VE HAYVANCILIĞI ÇÖKERTMEK
Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü arasında ülkemizdeki kaçak göçmenlerle ilgili yürütülen ortak çalışma deşifre oldu. Köylerin mera arazileri, hazine ve belediyeler eliyle yok pahasına Suriyeli, Afgan ve Mısırlı göçmenlere satılıyor. Türk köylüsünün elinden alınıp göçmenlere verilen arazilerde de yabancılar tarım ve hayvancılığa teşvik ediliyor. Bu satışların arkasında bir plan olduğunu belirten İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Turhan Çömez, o arazilerden birine gitti. Çarpıcı açıklamalarda bulundu. Balıkesir Ziraat Odası Başkanı da hazineye devredilmek istenen arazileri korumak için verdikleri mücadeleyi anlattı. İşte Türkiye’yi sarsacak planın perde arkası…
AK Parti iktidarı, 30 Mart 2014 tarihinde dikkat çeken bir karara imza attı. 6360 sayılı Kanun ile birlikte Türkiye’de büyükşehir belediyelerinin sınırları il mülki sınırı olarak belirlendi. Bu sınırlar içinde yer alan köylerin tüzel kişiliği kaldırılarak mahalleye dönüştürüldü. Köylerin mahalle haline dönüştürülmesi, köylerde yaşayan vatandaşların mülkiyetleri üzerinde ciddi tehditler oluştumaya başladı.
Köylerde kıyı alanları ve meralar rant saldırısına açık hale getirildi. Köylünün kullanımındaki mera arazileri, belediyelere ve hazineye devredildi. Ardından belediye ve hazine tarafında yok pahasına satılmaya başlandı. Tarım ve hayvancılık bitme noktasına getirildi. Üretim olmayınca da ithalat yapan bir ülke oldu Türkiye.
Balıkesir, Ranta Kurban Giden İllerin Başında
Ranta kurban giden illerin başında Balıkesir geliyor. Geçtiğimiz yıllarda Balıkesir, büyükşehir olunca buraların arazileri ve meraları köy tüzel kişiliğinden alınıp belediyelere ve hazinelere verildi. Belediyeler ve hazine buralardan akıl almaz rantlar elde etti.
Ranta kurban giden arazilerden biri, 200 dönümlük Balıkesir’in Havran İlçesine bağlı Dereören ve Eğmir Mahallesi’nin mera olarak kullandığı bir araziydi. 2019 yerel seçimlerinden sonra belediye tarafında burası meclis kararıyla satıldı.
Peki köylülerin kullandığı bu mera arazisi kimlere satıldı? Tarım ve hayvancılığı bitiren bu kanunun asıl sebebi neydi?
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Turhan Çömez, bu yaşanılanların peşine düştü. Meclis’e soru önergesi verdi. Bilgi istedi. Ardından haraç mezat satılan o arazilerin peşine düştü.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Turhan Çömez’e arazi ziyareti sırasında İYİ Parti Havran Belediye Başkan Adayı Murat Hançer, İYİ Parti Havran İlçe Başkanı Mustafa Kızıl ve Demirören Mahalle Muhtarı eşlik etti.
Çömez’i AK Partili Vekil Sandılar: Erdoğan’a Bayılıyoruz
Çömez’i Türkçe bilmeyen bir bekçi karşıladı. Bekçi ile Arapça konuşan Çömez, bekçinin ve araziyi alan kişilerin Mısırlı olduğunu öğrendi. Çömez’i AK Parti vekili sanan bekçi, 200 dönümlük arazi için Erdoğan’a ve AK Parti’ye şükranlarını sunduklarını belirtti. Arapça, “Erdoğan’a bayılıyoruz, onu çok seviyoruz” açıklamasında bulundu.
“Erdoğan Sayesinde Arazi Aldık, Oyumuz Ona”
Bekçi daha sonra Çömez’i telefonda bir Türk ile görüştürdü. Telefondaki kişi, araziyi belediyeden alan kişinin Emir Ali isimli Mısırlı olduğunu söyledi. Arazinin sahibinin İstanbul’da olduğunu belirten telefondaki kişi, “Arazide hayvancılık yapacağız. Oyumuzu, bu araziyi bize verdiği için AK Parti’ye vereceğiz. Araziyi alan Mısırlı da oyunu Erdoğan’a verecek. Erdoğan sayesinde arazi aldı, vatandaş oldu. Kocadağ’da da 60 dönüm yer aldık.” diye konuştu.
”Erdoğan’ı Destekleyin, Malları Mülkleri Daha Fazla Satsın”
Çömez’i AK Partili milletvekili sanan telefondaki isim anayoldan araziye yol yapılması talebini iletmeyi de ihmal etmedi. Telefondaki isim Çömez’e “Bir gün bir çayımızı için. Size dertlerimizi anlatmak isteriz” dedi. Çömez’in yanıtı da “Sizler Tayyip Erdoğan’ı destekleyin ki buradaki malları mülkleri daha fazla satsın.” oldu.
“Bunların Hesabı Sorulacak”
Telefon konuşmasının ardından açıklama yapan Çömez, arazilerin peşkeş çekildiğini belirterek yaşananlara tepki gösterdi: “Kaz Dağları’nın eteklerindeki bu arazi Mısırlılara peşkeş çekildi. Kuvayi milliye ruhunun filizlendiği bu coğrafyanın bu topraklarını başkalarına peşkeş çekenlere lanet olsun. Kendi Türk köylüsü burada kan ağlarken, hayvanlarını otlattıkları alanlar Araplara satılırken Araplar da Tayyip Erdoğan’a ‘Allah razı olsun’ diye dua ediyor. Ağlanacak halimize gülüyoruz. Bunların tek tek hesabını soracağız. Bütün bu rezalete son vermek için seçin beni. Haklarınızı korumak için canla başla çalışacağım.” açıklamasında bulundu.
Ziraat Odası Başkanı Demirbay: Hazineye Devri İçin İmza Atmadık, Tehditler Aldık
Mısırlılara satılan Havran’daki arazi ziyareti sonrası Çömez, soluğu Balıkesir Ziraat Odası’nda aldı. Başkan Rahmi Demirbay ile üyeler ile görüştü. Gündemde mera arazilerinin satışı vardı.
Ziraat Odası Başkanı Demirbay mera arazilerinin satışıyla alakalı çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Her köyde hayvancılıkta yüzde 70 azalma var. Yüzde 70 de şehre göç söz konusu. Şehre yerleşmek zorunda kalan Türk vatandaşlarının yerine de Iraklı, Suriyeli, İranlı ve Arabistanlılar yerleşti. Bu yabancıların köylere çökmesi söz konusu. Paraları çok, köylüye parayı verip toprakları alıyorlar. Önümüzdeki yıllarda Türkler arazi bulamayacak. Meraların vasfının değiştirilip hazineye devredilmesi için Ziraat Odasının imza atması gerekiyor. Biz de imza atmayıp bu topraksızlaştırılmaya karşı çıkıyoruz. Karşı çıktığımız için de tehdit ediliyoruz”
Sırada Başka Araziler De Var
Şimdi de merkeze bağlı Üçpınar Mahallesindeki 600 dönümlük mera arazisi ve Altıeylül’e bağlı Ayşebacı Köyü’ndeki 200 dönüm arazi imara açılmak isteniyor. Bu meralar imara açılıp satıldığında oradaki köylü şehre gitmek zorunda kalacak. Çiftçiye sahip çıkmak zorundayız. Ülkemize sahip çıkmak zorundayız.“ dedi.
“Rast Gele Bir Satış Değil Bu”
Ziyarette konuşan Çömez, “Rahmi Bey ile 17 yıllık bir hukukumuz var. Kendisi tam bir tarım gönüllüsü, köylü gönüllüsü. Köylüye, tarıma ve hayvancılığa destek veren bir isim. Artık 60 yaşından küçük çoban bulma şansımız yok. Hayvancılık ve tarım planlı bir şekilde bu ülkede çökertiliyor. Amacı bu ülke için felaket. Kaçak göçmenlerin bu ülkeye yerleşmesi için planlı bir çalışma söz konusu. Bu bir proje. BM’nin raporlarını inceledim. O raporda açıkça diyor: ‘Türkiye Tarım Bakanlığıyla bir proje yürütüyoruz. Bu proje çerçevesinde Türkiye’de özellikle tarımın güçlü olduğu yerlerde Suriyelilerin kalıcı olması için onlara destek olacağız. Onlarla birlikte çalışacağız.’ Türk Tarımının çökertilmesi için ülke ithalata bağımlı hale getiriliyor. Hayvanlar yurtdışından ithal ediliyor. Şimdi arazi satışı başladı. Rastgele bir satış değil bu. Bu satışın arkasında bir plan var. Bu planın uygulayıcısı Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Türkiye Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. Araziler el değiştiriyor. Havran’ın Eğmir Köyü’nün mera alanı da bu şekilde Mısırlılara satıldı. Bu merayı köylüden alıp haraç mezat sattılar. Balıkesir hayvancılığı çökertilip yabancılara peşkeş çekiliyor.” açıklamasında bulundu.
Çömez, Meclis’e Soru Önergesi Vermişti
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Op. Dr. Turhan Çömez, büyük tarım arazilerinin ve köylüye ait meraların göçmenlere satıldığına dair TBMM’ye yazılı soru önergesi vermişti.
Çömez’den 5 Soru
Çömez, 13 Şubat’ta verdiği soru önergesinde Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Türkiye arasında göçmenlerin Türkiye’ye uyumu için çalışma olup olmadığını sormuştu.
Çömez’in Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu hususların aydınlatılmasını istemişti.
1- Tarım ve Orman Bakanlığı ile BM Gıda ve Tarım Örgütü arasında ülkemizdeki kaçak göçmenlerle ilgili yürütülen ortak bir çalışma var mıdır?
2- Bu çalışmanın detayları nelerdir? Neleri içermektedir?
3- Söz konusu çalışma, ülkemizde tarım ve hayvancılık alanında öne çıkmış bazı belgelerde hazine arazilerinin, belediye arazilerinin ve kimi özel sektör arazilerinin göçmenlere tahsisini veya kiralanmasını öngörmekte midir?
4- Bu projenin uzun vadeli hedefleri arasında, kaçak göçmenlerin ülkemizde kalıcı olmalarını sağlamak da yer almakta mıdır?
5- Söz konusu plan hangi bölgeleri kapsamaktadır? Planın kapsadığı iddia edilen 5 ilimizden birinin Balıkesir olduğu doğru mudur?