ESNAFI ZİYARET ETTİ
EŞELER VE BÜYÜKDERE
SAKİNLERİYLE BULUŞTU
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Op. Dr. Turhan Çömez, Havran’da esnaf ve köy ziyaretlerinde bulundu.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve İYİ Parti Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Op. Dr. Turhan Çömez’e esnaf ve köy ziyareti sırasında, İYİ Parti Havran Belediye Başkan adayı Murat Hançer ve İYİ Parti Havran İlçe Başkanı Mustafa Kızıl eşlik etti. Çömez, vatandaşın sorun ve taleplerini dinleyip destek istedi.
“Emekliyiz Hala Çalışıyoruz”
Ziyarette geçim sıkıntısı gündemdeydi. Emekliler, sık sık Çömez’e 10 bin liralık emekli maaşıyla geçinemediklerini söyledi. Vatandaşlardan biri Çömez’e ‘Siz ve Meral hanım lütfen problemlerimizi gündeme getirmeye devam edin” dedi. Bir emekli de Çömez’e “Emekliyiz ama hala çalışıyoruz. Temennimiz artık bir an evvel ülkenin toparlanması.” diye dert yandı.
İki Gündür Siftah Yapamayan Esnaf Dert Yandı
Çömez’in ziyaret ettiği bir giyim mağazasının sahibi de iki gündür siftah yapamadığını söyledi. Burhaniye’de de bir dükkanı olduğunu söyleyen esnaf, “Orada da sadece iki bin liralık siftah yaptık. Ama kiramız 4 bin liradan 10 bin liraya çıkarıldı. Alım gücü çok düştü. Eskiden kot pantolon 200 liraya satarken 100 lira kar kalıyordu. Şimdi 500 liraya sattığımız kot pantolondan 125 lira para kalıyor. Onu da satamıyoruz. Bizim kârımız da düşüyor. Gelir, gideri karşılamıyor” dedi.
Çömez’in yanıtı da, “Maalesef son derece vahim bir durum. Aslında burada anlatılanlarla ülke ekonomisinin ne kadar kötü olduğunu görebiliyorsunuz. Seçimlerden sonra da bizi nelerin beklediğini tahmin edebiliyoruz. Sebebi çok basit, Ankara’da kravatlı çeteler var. Ülkeyi soydukları için çalınanın yerine konulması için her şeye zam geliyor” açıklamasında bulundu.
Çömez, esnaf ziyaretinde üniversite mezunu bir gencinde iş bulamadığı için babasının yanında çalıştığına şahit oldu.
Engelli Emekli Geçinemediğinden Çalışıyor
Çömez, esnaf ziyareti sırasında traktör kullanan bir vatandaşla da sohbet etti. Vatandaş engelli ve emekli olmasına rağmen çiftçilik yaptığını söyledi. Çömez de üç çocuk babası, engelli emeklinin çalışmak zorunda kalmasını eleştirdi. “Bu aslında Türkiye’nin içinde bulunduğu vahim tabloyu gösteriyor. Al sana Türkiye yüzyılı. Engelli ve emekli olmasına rağmen vatandaşımız çalışmak zorunda kalıyor. Bu durum Anadolu insanının ne kadar vefakâr ve cefakâr olduğunu gösteriyor.” dedi.
Eczacı Dert Yandı
Çömez’in ziyaret ettiği bir Eczacı da katkı payı alımından dert yandı. “Vatandaş ile eczacı karşı karşıya getirildi” dedi.
Çömez; bir doktor olarak bu problemin yakın tanığı olduğunu belirtti, “Suriyelilerden ilaç katkı payı alınmıyor. Türk vatandaşlarından ise alınıyor. Bu korkunç bir şey. İkincisi vatandaş, hastaneye gittiğinde hastanede muayene katkı payı alınmıyor. Kimden alıyor? İlaç alımı sırasında eczane zorunlu olarak devlet adına bu işi yapıyor. O zaman ne oluyor? Vatandaş, muayene katkı payını hastane değil eczane alıyor diye sorun çıkarıyor. Devlet, vatandaşla eczacıyı karşı karşıya getiriyor. Bu son derece büyük bir sahtekarlık ve istismar” diye konuştu.
Türk Basması Nasıl Hedef Yapıldı? Basma Şarkısının Amacı neydi?
Çömez, basma satışı yapan bir dükkanı ziyaretinde ise Türk basmasının nasıl hedef yapılıp yerli üretimin baltalandığını söyledi. “Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman” şarkısının bir proje olduğunu şu sözlerle anlattı: “O türküyü bilmeyeniniz yoktur. “Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman” diye başlar, “Senin gibi cahile, ben efendim diyemem aman” diye de devam eder. Sanıldığının aksine sıradan bir türkü değil. Siyasi ve ekonomik nedenleri olan tarihi bir hikayesi var.
2’nci Dünya Savaşı sonrası Amerika bir yardım paketi hazırlar. Adı da Marshall Planı’dır. 1947’de önerilir, 1948-1951 yılları arasında yürürlüğe girer. Türkiye ile birlikte 16 ülke yararlanır. ABD çok eski yıllardan beri dünyanın en büyük mısır üreticisidir.
Haliyle ülkede birikmiş olan mısırı eritmenin yolu da bunu diğer ülkelere satmaktan geçecektir. Amerika elindeki mısır dağını eritmek için Marshall Planı’ndan faydalanmak isteyen ülkelere mısırözü yağı alma ön koşulu koyar. Türkiye de buna karşılık ilk margarin fabrikasını kurar. Sırf bu yüzden birçok zeytin ağacı yerinden sökülür. Elde kalan zeytinlerden elde edilen yağ da ABD’ye satılır ve mısırözü yağı olarak bize geri döner.
Margarin Satabilmek İçin…
Sonuçta mısırözü yağına teşvik etmek amacıyla ısınan zeytinyağının kanser yaptığı bilgisi kamuoyuna pompalanır. Oysa zeytinyağı en zor yanan sıvı yağlardan biridir. Sonuç olarak Türk insanı bu tarz haberlerle zeytinyağından uzaklaştırılıp margarine alıştırılır. Bu da yetmez, zeytinyağı hakkında olumsuz imaj oluşturmak için bir de türkü siparişi verilir. Bir anda döneminin en popüler türküsü haline gelir. Yetmez, türkünün devamında olduğu gibi basma fistan giyen kadınlar da zamanla sentetik kıyafetlerle tanışır.”
“Mekke’den Size Dua Ettim”
Vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaşan Çömez’in sohbet ettiği bir vatandaş, “Mekke’den size dua ettim. Mekke’den size selamlar gönderdim. 70 tane oyum var. Sizin ve Havran Belediye Başkan adayımız Murat Hançer’in” demesi de samimi anların yaşanmasına neden oldu.
Esnaf Ziyareti Sonrası Köyleri Ziyaret Etti
Çömez, esnaf ziyareti sonrası da köylere ziyarette bulundu. Havran’ın Eşeler ve Büyükdere Köylerine yapılan ziyarette Çömez, konfetilerle ve konvoyla karşılandı. Gençler tarafında “En büyük başkan bizim başkan” sloganları atıldı. Köydeki çiftçinin de emeklinin de derdi geçim sıkıntısıydı. Büyükdere Mahallesi’ndeki emekli bir kadın 10 bin TL ile geçinemediklerini belirtti.
“Problemlerinizi Biliyoruz”
Çömez, Büyükdere ve Eşeler Mahallelerinde de vatandaşın derdini dinledi. Problemlerin çözümü için projelerini anlattı. Çömez, şu açıklamalarda bulundu: ”Değerli hemşerilerim, Ben de sizler gibi bir köy çocuğuyum. Okuma-yazması olmayan bir ailenin, elektrik ve suyu olmayan bir köyün çocuğuyum. Bu milletin vergileriyle okudum. Önce doktor oldum, sonra da Ankara’nın yolunu tuttum. Siyasete ilk girdiğim gün rahmetli babam dedi ki, “Evlat bu ülke hırsızlardan çok çekti. Git Ankara’ya, bu ülkeyi adam gibi idare et. Çalma ve çaldırma. Bu ülkenin çocuklarına sahip çık. Eğer gider de oradakilere benzersen sakın geri gelme” dedi. Ben bunu aldım ve baş tacı ettim. Sadece ve sadece sizler için mücadele ettim. Gördüm ki Ankara’da fakirin fukaranın hakkını göz dikmiş kravatlı çeteler var. Bu ülkeye ihanet edenler var. Gece gündüz bu yapılarla mücadele ettim. 5 yıl vekillik sonrası bunlarla yolumu ayırıyorum dedim ve ayırdım. Sonra ağır hapis cezalarıyla yargılandım. 12 yıl İngiltere’de sürgün hayatı yaşadım. Orada yeni bir hayat kurdum kendime. Ama yüreğim sizlerleydi. O yıllar bitti. Açılan davalar kapanınca memleketime geri döndüm. 2023 seçimlerinde de sizlerin oyuyla Ankara’ya yeniden milletvekili olarak gittim. Şimdi de karşınıza Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak çıktım.”
Çömez, göreve geldiklerinde yapacakları projeleri de şu sözlerle duyurdu: “Hayvancılık, tarım, zeytin ve ulaşıma dair tüm sıkıntıları biliyorum. Suyla, alt yapı ile ilgili sıkıntıların hepsini biliyorum. Köyün ihtiyacı olan sosyal tesis eksikliğine dair tüm eksikleri biliyorum ama benim en çok önemsediğim sizlersiniz. Çünkü bu güzel ülkeyi, kuvayi milliye ruhunun filizlendiği bu coğrafyayı sizlere teslim edeceğiz. Onun için bu toprakların kalkınabilmesi için projelerimiz ve çalışmalarımız var ve bütün bu çalışmalar sizler için olacak. Tabi birçok siyasetçi gelip birçok şey söyleyip gider. Biz sözümüzün eri, sözümüzün arkasında duran siyasetçileriz. Bütün çabamız, sizlerin geleceği için. Onun için sizden ricam birbirinizi çok sevin. Dertlerinizi biliyorum. Gençlik politikalarımızı göreve geldiğimizde hizmete sunacağız.”
Çömez; tarım ve hayvancılık politikaları hakkında da şu açıklamalarda bulundu:
“Balıkesir, tarım ve hayvancılıkta en önde gelen illerden biridir. Ancak son zamanlarda Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de tarımsal üretim ve hayvancılıkta önemli sorunlar yaşanmaktadır. Tarımsal kapasite ve hayvan sayısı azalmakta, köyden kente büyük bir göç yaşanmaktadır. Gençler, köy hayatından uzaklaşmakta tarım köylüsünün yaş ortalaması her geçen gün artmaktadır. Sektörün yaşadığı büyük sorunlar beraberinde önemli miktarda arazi satışlarını da getirmektedir. Köyden kente göçü durdurmak ve geri döndürmek, gençleri çiftçilik ve hayvancılığa teşvik etmek, tarım ve hayvancılıkta üretim miktarını ve kalitesini artırmak, organik ürünleri teşvik etmek için master plan hazırlayacağız. Köy hayatını teşvik etmek için içme ve kullanma suyu fiyatlarında indirim başta olmak üzere pek çok alanda teşvikler ve destekler getireceğiz. Köy hayatının kalitesini arttıracak projeler geliştireceğiz. Özellikle genç ve kadın girişimcileri destekleyeceğiz. Sokakta yürüyen herkes mutlu olsun istiyoruz. Daha dün Havran’da bir köye gittik. Eğmir Köyü sakinlerine ait 200 dönüm mera arazisinin Mısırlılara satıldığını öğrendik. Türk tarımını ve hayvancılığını bitirip yerine yabancıları yerleştiriyorlar. Bunlara karşı mücadele edeceğiz. Türk gençleri yerine kaçak göçmenlerin çalıştırılmasına engel olacağız.
“Asitli Zeytinyağının Önüne Geçeceğiz”
Zeytinyağımızın içerisine başka şeyler karıştırılmasın istiyoruz. Tağşiş yapılmasın istiyoruz. Onun için laboratuvar kuracağız. Asitli zeytinyağının da önüne geçeceğiz. Üreticiyi koruyacağız. Bölgesel bir planlama yapacağız. Dronlarla zeytin sineğine karşı da mücadele edeceğiz. Bunun planlamasını da yapıp sizi bu beladan kurtaracağız.”