İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Op. Dr. Turhan Çömez, Edremit’e gerçekleştirdiği ziyarette atık toplayarak geçimini sağlayan vatandaşla sohbet etti. Türkiye’deki atık sorununa değinen Çömez, atık ekonomisine dair projelerini anlattı.
İYİ Parti Balıkesir Milletvekili ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Op. Dr. Turhan Çömez ve beraberindeki partililer, yerel seçimler öncesi vatandaşları ziyaret edip sorun ve talepleri dinlemeye devam ediyor.
Edremit ilçesi ziyareti sırasında da Çömez, atık toplayarak evine ekmek götüren bir vatandaşla karşılaştı, sohbet etti. Dünyada örnekleri bulunan çöp ekonomisine dair projesini anlattı. Çömez, göreve geldiklerinde atık ekonomisi projesini hayata geçirerek ekonomiye katkı sunmayı hedeflediklerini belirtti. Bu projeyle atık toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlara da sertifika ve lisans sözü verdi.
Çömez, göreve geldiğinde atıkların yerinde kategorize edilmesini hedeflediğini belirtti. Atıkların uygun koşullarda toplanarak ekonomik olarak verimli hale getirilmesinin temel prensiplerinden olacağını da sözlerine ekledi. Çömez ayrıca bu çalışmanın atık oranının azaltılarak, yeniden kullanımın ve geri dönüşümü artıracağını ifade etti.
“ATIĞI KAYNAĞINDA TASNİF İÇİN MASTER PLAN HAZIRLANACAK”
Bilimsel çalışmalara göre, kentsel atıkların %55 oranında geri dönüşümünün sağlandığını belirten Çömez, sözlerini şöyle sürdürdü. “Halen, Balıkesir’in atıkları kaynağından toplanarak önce toplama merkezlerine getirilmekte, oradan da imha merkezine nakledilerek yok edilmektedir. Bu, çevreyi korumaktan çok uzak, ekonomik verimliliği bırakın, yüksek maliyetli bir süreçtir. Gönen’de toplama merkezi olmadığı için burada toplanan atıklar, önce Bandırma’ya oradan da Balıkesir’e taşınmaktadır. Sadece Gönen’in atıklarının taşınması için yıllık harcanan para 15 milyon liranın üzerindedir. Detaylı ve çok yönlü bir atık koordinasyon ve yönetim planı oluşturacağız. Atığın kaynağında tasnif edilmesi için bir master plan hazırlayacağız. Tasnif edilen atıkları uygun merkezlerde toplayarak bir kısmının doğaya dost, bir kısmının ise geri dönüştürülerek ekonomik katma değer kazanılmasını temin edeceğiz. BALKOMPOST işletmesi kuracağız. Özellikle ev, kafe, restoran, yemek şirketleri ve otellerin gıda atıklarının kategorize edilip toplanmasını, yine hayvan çiftliklerindeki atıkların ayrıca toplanmasını temin edip bunlardan kompost gübre üretimi yapacağız. Üretilen gübreyi belediyemizin park ve bahçelerinde kullanmanın yanı sıra halkımızın kullanımına da sunacağız.”
“İLİMİZE İTHAL ATIK GETİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”
Organize sanayi, küçük sanayi siteleri başta olmak üzere, şehrin uygun bölgelerinde inşaat ve yapı malzemeleri atıklarının toplanması ve tasnif edilmesi için de merkezler kuracaklarını belirten Çömez, sözlerini şöyle tamamladı. “Tüm bunlardan ekonomik katma değer üreten projeler hazırlayacağız. Toplama, depolama alanlarına yakın bölgelerde özel sektör işbirliği ile biyogaz üretimi gerçekleştireceğiz ve kullanımı belediye binalarından başlayacağız. Özel sektör ile işbirliği yapacağız ve geri dönüşüm ve atık ekonomisi ile ilgili yatırım yapacak olan girişimcilerle, başta kargo şirketleri olmak üzere, çözüm ortaklığı halen şehrin her yerinde kağıt ve atık toplayan kişilere lisans ve eğitim verip, özel sektörle ortaklaşa yapacağımız projelerimize onları da katacağız. Türkiye halen AB ülkelerinden atık ithal eden bir ülke konumundadır. İlimize ithal atık getirilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.